Pécsi Horgász Egyesület

Fő profilunk a horgászok részére a horgászat feltételeinek biztosítása, közcélú feladatok ellátása, sokrétű közösségi, civil, horgász egyesületi szolgáltatásnyújtás, horgászcélú tevékenység szervezése. Továbbá tagjaink horgászérdekeinek képviselete, kedvező horgászlehetőségek biztosítása.

A Pécsi Horgász Egyesületet 1954-ben alapították nyudíjasok, bányászok és vasutasok, hogy szervezetten hódolhassanak kedvenc időtöltésüknek. Alapító tagjaink között meg kell említenünk Olaszi Gábort, Sétáló Mihályt és Aradi Ferencet.

Kezdetben az egyesület 50-60 fővel indult. Nagyon jó közösség alakult ki a sok különböző, de azonos érdeklődésű emberek között. A hangulatos és jó kedélyű eszmecseréknek nem csak a tópart, hanem szervezett horgász klubok, bálok, szemináriumok adtak helyet. A hatvanas években egy ideig Dunaszekcsőn horgásztanyát bérelt az egyesület, amit a tagok használatba vehettek. Legtöbb horgászunk a Balatonon, Dunán, Dráván, Pécsi-tavon és a Baranyai kisvizeken pecázott. Utóbbi vízterületek, a Baranyai kisvizek már a kezdetek óta egyesületünk kezelése alatt állnak és rendkívül népszerűek. Hamar igény mutatkozott egy közelebbi horgászhelyre is, ahol kikapcsolódhattak tagjaink. Ennek következtében az akkori vezetőség megszerezte a város szélén elhelyezkedő Üszögi-tó vízkezelési jogát. Az egyesület saját „gyermekének” tekintette; halasította, őrizte, iszaptalanította. Majd hosszas tárgyalásokat követően és a jó kapcsolatnak köszönhetően a Pécsi Állami Gazdaságtól 1989-ben egy jelképes összegért sikerült megvásárolni a tavat.

Ez idő alatt azonban sok minden történt még szervezetünk életében. A 80-as évek elején a növekvő taglétszám és a horgász igények következtében szükségessé vált újabb vízterület megszerzése.

Az akkoriban kialakított Malomvölgyi tavak pont megfeleltek e célra, így hát beadta az egyesület az igényét mind a két tóra a Városi Tanácsnak. 1986-ban Dr. Galabár Tibor közreműködésének köszönhetően elnyertük a 2-es számú, nagyobbik tó halászati jogát, az egyes tó pedig egy darabig a Baranya Megyei Szövetségé lett.

A dohánygyárban és a rendőrségen dolgozó tagjaink érdekében bevállaltuk a Rücker-aknai bányató kezelését 1986-ban.

A 80-as évek elejétől egészen 1989-ig üzemeltettük a Mároki-horgásztavat, majd ebben az évben sikerült megvásárolni az Ivánbattyáni tavakat.

Fontos szerepet játszanak az egyesület életében a pécsváradi halastavak is. Szintén a 80-as évek eleje óta bérleményként üzemeltettük az alsó pécsváradi halastavat, melyet Zengő 1-es tónak kereszteltek. 1989-ben lehetőség nyílt kibérelni a felette levő tavat is, így két konkuráló vizet üzemeltettünk. Végül maradt egyedül a felső, a Zengő 2-es tó, mely ma is nagy népszerűségnek örvend.

Az egyesület története során számtalan helyen bérelt irodát, mígnem megtalálta jelenlegi székhelyét a Citrom utcában. Szervezetünk jól olajozott gépként működött, így egy jelentős önrésszel és MOHOSZ kölcsönnel sikerült az iroda helyiséget 1988-ban a háztömb építése után megvásárolni. A 2000-es évek elején a taglétszám majdnem elérte az 5000 főt, majd 2008-tól egy jelentős visszaesés következett. A legkevesebb taglétszámmal 2012-ben rendelkeztünk, akkor 2800 fő váltott engedélyt nálunk. 2020-ban 3200 fő fölött volt a taglétszám, melyet továbbra is szeretnénk növelni.

Bízunk benne, hogy tevékenységeink elnyerik tetszését és az elkövetkezendő években nálunk fog horgászengedélyt váltani.

Iroda

Egyesületi élet

Halak, vizek…

Jövő

Az Egyesület tagja a MOHOSZ-nak és a Baranya megyei Horgász Szövetségnek a horgászok érdekeinek képviseletében.