Baranyai kisvizek

Leiras Horgászrend Jegykínálat

Baranyai kisvizek

sporthorgászat, patakpeca, pergetés, legyezés, barangolás, kirándulás, domolykó, csuka, sügér

Legtöbben a méltán népszerű Karasica miatt váltják ki horgászaink ezt az éves területi jegyet, azonban Baranya számos más patakján is horgászhatunk vele.

Duna jobboldali kis mellékvízfolyása, Baranya megye északi részében, a Zengő-hegycsoport déli lejtőin, Feked község határában fakad, innen egyenesen délnek veszi útját, Illocskánál keletre fordul és elhagyja az országot. Teljes hossza mintegy 80 km, összességében 16,1 ha, 0,5 m átlagmélységgel rendelkezik. Horgászható Fazekasbodától az országhatárig az összes mellékvizeivel együtt, de a Püspökszentlászlói pataknak csak Hosszúhetény község déli határáig terjedő szakasza. Leggyakrabban domolykóval, sügérrel, csukával, balinnal és keszegfélékkel találkozhatunk, vannak azonban olyan szakaszok is ahol ponty, süllő és harcsa is előfordul.

Összességében 4 ha vízterületről van szó. Barangolva, sok kirándulás árán találhatunk jó domolykós-sügerezős szakaszokat, melyeket a helyi pecások nagy titokban tartanak.

Ezen kis patakok fontos szerepet játszanak a környező halastavak vízutánpótlásában, így nem ritka vendégnek számítanak a megtermelt nemes halak. Találkozhatunk ponttyal, keszegfélékkel, kárásszal és más-más ragadozó halakkal is.

Bükkösd község déli határától a Pécsi vízbe való betorkolásáig. Okor-pataknak is nevezik, összesen 1.2 ha kiterjedésű. Korábban természetes medrű, mocsarak közt terjengő, erősen kanyargó vízfolyás. Ma gátak közé szorított, csatornázott víz. Abaligeten ered, érinti Bükkösdöt, Helesfát, Szentlőrincet és Sumonyt. Több halastónak biztosítja a vízutánpótlást, így a patakokra jellemző halfaunán kívül gazdaságban termelt halak is előfordulhatnak benne.